2011. június 5., vasárnap

DLA workshop 2011 MOME

DLA workshop 2011 oktober MOME!
hála az nka-nak lehetőségünk nyílik egy igen komoly workshop lebonyolítására, amit a MOME építész Dla csapata, a New Yorki Columbia egyetem építész tanszékével közösen szervez! hatalmas lehetőség ez, akit érdekel olvassa el és jelentkezzen, mindjárt október!!!

alább a pályázat rövid összefoglalója Turányi tanár úr szerkesztésében:


A workshop címe:

A KLISÉ / FORMA ÉS FORMALIZMUS

A workshop témája, és célja:

Az építészeti ötletek /találmányok megjelenésének és evolúciójának bemutatása kutatása és elemzése.
A kutatás egy építészeti ötlet forrásának gyökerének megállapításával, megtalálásával kezdődik. A feladat megtalálni az újszerű egyedi, különleges és formabontó ötletek bölcsőjét (az építészeti diskurzus számára ígérettel bíró újítások), és helyben időben elhelyezni azokat az újkori/KORTÁRS építészet történetben.
Ezután a kutatás az ötletek evolúcióját és dinamikáját vizsgálja, nevezetesen, hogy egy építészeti ötlet a kezdeti találmány státuszából hogyan alakul át, hogyan fárad el és hogyan ürül ki, míg el nem jut a puszta formalizmus és kiüresedés állapotába. A cél az építészeti klisék megtalálása és a klisévé válás folyamatának elemzése. A nemzetközileg igen elismert és sikeres kutatás különös tartalommal telhet meg, ha az magyar de sokkal inkább ha kelet európai kontextusba helyezve alkalmazzuk! A workshop nagyban hozzájárulhat akár a kelet európai akár a magyar építészeti identitás kutatásához, feltérképezéséhez!
A workshop témája nemzetközi, regionális tekintetben is érdekes és jól értelmezhető. A szakmai célok mellett a workshop egy nemzetközi építészeti kommunikáció kezdete is kíván lenni ahol az elkövetkező 20-30 év még fiatal de meghatározó építészei vesznek részt. Cél egy olyan kommunikáció megkezdése mely láthatóvá teszi a hazai építészetet és kísérletet tesz arra, hogy a nemzetközi terepen is elhelyezhetővé és láthatóvá válhassanak a hazai építészetoktatás törekvései és irányai.


A KUTATÁS ÖTLETÉT FLAUBERT Le Dictionnaire des idées recues (DICTIONARY OF RECEIVED IDEAS ) ADTA, AMELY EGY ADOTT KOR KLISÉINEK GYŰJTEMÉNYE VOLT , ÉS AMELYET FLAUBERT SOSEM FELYEZETT BE. A MŰ BEFELYEZETLENSÉGE EGY FOLYTATHATÓSÁGOT SUGALL, ÉS EZZEL EGYÜTT EGY ÖRÖK NAPRAKÉSZSÉGET. MINDEN KORNAK MEGVANNAK A MAGA ÖTLETEI, TALÁLÁSAI AMELYEK SZÜLTÉSÜK PILLANATÁBAN ELKÉPESZTŐ ENERGIÁVAL, LEHETŐSÉGGEL BÍRNAK. FONTOS, HOGY EZEK AZ ÖTLETEK NEM MŰSZAKI, VAGY TEVCHNOLÓGIAI UJÍTÁSOK, HANEM KULTÚRÁLIS ÉRTÉKEK.A KUTATÁS EZEKNEK A KULTÚRÁLIS RELEVANCIÁJIT VIZSGÁLJA, NEM PEDIG AZ ÉPÍTÉSZET MŰSZAKI, TECHNOLÓGIAI ASPEKTUSAIT.


Meghívott előadó: Enrique Walker, a Columbia Egyetem postmaster képzésének tanszékvezetője
Meghívott tanársegédek: Muszbek Johanna, (CU & Steven Holl architect), Jocelyn Froimovich (CU)

Szervezők:
Enrique Walker CU
Muszbek Johanna CU
Turányi Gábor MOME
Pozsár Péter MOME
A workshopot építész szakirányú DLA és PhD hallgatók számára szervezzük.
A projektben résztvevő egyetemek:

MOME (szervező koordinátor) kapcsolattartó: Pozsár Péter
CU Columbia University építészeti fakultás (társszervező, a workshop vezetője) kapcsolattartó: Enrique Walker
BME Budapesti műszaki egyetem építész kar, kapcsolattartó: Szabó Levente
Univesität für Angewandte Kunst, Wien
VSUP Praha, kapcsolattarto: Radek Kolazik
Kolozsvári Egyetem : kapcsolattartó: Ványolós Endre

A workshop 50-60 fő számára lesz elérhető, a részvételre minden meghívott egyetemről pályázni kell, a résztvevőket az egyetemi kapcsolattartók választják ki és delegálják a megbeszélt számban.

Tervezett program:

a workshop tervezett időpontja 2011 oktober 10-17-ig
helyszín: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem auditóriuma és az Építészeti Intézet stúdiói.

Program:

előkészítés:
a résztvevők jelentkezése kiválasztása és a tervezett létszám feltöltése szeptember10-ig
a workshop háttéranyagának szakirodalmának elérhetővé tétele, weben ilettve nyomtatott formában. A szükséges szakirodalmak eljuttatása a résztvevőkhöz, szeptember 30-ig
a szükséges infrastruktúra előkészítése megszerzése, szállás, étkeztetés, terembérlés, technika október 5-ig

workshop:
megérkezés regisztráció október 10
bevezető előadások és prezentációk, melyek nyitottak, azaz nem csak a résztvevők számára hanem az összes résztvevő egyetem összes diákja számára elérhetők és hallgathatók. Október 11
a stúdió munka megkezdése, mely már csak a meghívott résztvevők számára elérhető. 4-5 fős csoportokba szervezett kutatómunka. Október 12-16-ig. A kutatás során a meghívott előadók folyamatosan konzultálnak a csoportokkal
a kutatási eredmények bemutatása prezentálása, értékelése és megvitatása. Október 17, zárt prezentáció.
a workshop eredményeinek nyilvános bemutatása, az eredmények megvitatása és értékelése, kerekasztal beszélgetés a résztvevő egyetemek meghívott képviselőivel. Október 17 este. A beszélgetés nyitott mindenki számára elérhető.
Záró rendezvény

utómunka:
a született eredmények feldolgozása dokumentálása bemutatása weben december 10-ig.
A workshop esetleges folytatásának és továbbgondolásának lehetőségei, az együttműködés formáinak bővítése és erősítése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése